2013. december 13., péntek

"Cyberbully" _ Online zaklatás/bántalmazás _ egy film, egy könyv és egy honlap

Nem terveztem, hogy az ünnep előtt komolyabb témákkal foglalkozzak még, de olyan híreket találtam, amiket egyszerűen nem tudok kihagyni... igaz, nem éppen szórakoztató egyik sem, de nem árt gondolni ezekre a szempontokra (is), amikor akármilyen eszközzel, de internetes hozzáférést adunk gyermekeink kezébe.
 
Nem olyan régen írtam egy bejegyzést, ami arról szólt, hogy amerikai anyukák egy zárt csoportot létrehozva a Facebook-on, más anyukák kisbabáit-, kisgyermekeit "szólták le" azzal, hogy "milyen csúnyák a gyerekeik". :-(  Ez a téma - érthető módon - elég nagy port kavart, de többek véleménye az volt, hogy ez azért mégis csak egy ritka jelenség, ennél sokkal fontosabb lenne az iskolai zaklatással-, vagy az online zaklatással (cyberbully) foglalkozni. Azt gondolom én is, hogy ez a két utóbbi valóban sokkal gyakoribb és valóban érdemesebb lenne többet foglalkozni vele. Miközben bízom benne, hogy az imént említett eset a "gonosz anyukákkal" nem lesz gyakoribb később sem.
 
Térjünk tehát vissza az online zaklatásra... Közeledik a karácsonyi szünet és remélhetőleg ezekben a napokban több időnk lesz majd, hogy beszélgessünk a gyerekeinkkel arról, hogy mi van velük és nem csak a való világban, hanem a cybertérben is. A beszélgetés mellé ismét ajánlom egy-, a témában nagyon jól elkészített filmet, amely szerintem jól megmutatja, milyen könnyen bele lehet sodródni egy egészen kétségbeejtő helyzetbe.
A film címe: Cyberbully, és valaki végre feltette a Youtube-ra jó minőségben és egyben. Köszönet érte!
 
 
Sajnos, egyenlőre nem elérhető sem szinkronizálva, sem feliratozva :-(  de ma már olyan sokan tanulnak angolul, főleg a kamaszok között, hogy talán mégis meg lehet vele próbálkozni.
 
Csak a filmet nem tettem volna ide (újra), ha nem találok még más-, a témához kapcsolódó érdekes hírt.
Szintén ebben a témában megjelent egy könyv, amelyet kifejezetten kamaszoknak szánnak és amelyben segítséget nyújtanak kamaszok számára, hogyan lehet felismerni és FŐLEG, hogyan lehet/kell reagálni a különböző fajta interneten keresztül történő zaklatásra/bántalmazásra. A könyv címe: Words Wound. Két - meglepően fiatal - professzor írta, akik szociológiát, kriminológiát és iskolai bűnözéssel kapcsolatos tanulmányokat folytattak, jelenleg pedig tanítanak, illetve szakértők internetes zaklatás/bántalmazás témában/esetekben és kifejezetten a kamaszkori internetes zaklatással foglalkoznak.
A könyvről szóló rövid cikkben a cikk írója, Sue Scheff, beszélgetett az egyik szerzővel, Dr. Sameer Hinduja professzorral, aki arra a kérdésre, hogy "miért lenne fontos, hogy ez a könyv eljusson a kamaszokhoz?" a következő választ adta:
- "A szülőknek mindenképpen a gyerekeik kezébe kellene adni ezt a könyvet, akár most a közeledő karácsonyi szünetben. Sajnos, az esetek túlnyomó többségében, egyszerűen csak megvesszük gyerekeinknek a különböző technológiai eszközöket és úgy adjuk a kezükbe ezeket, hogy semmilyen tudást-, készséget nem adunk mellé, aminek segítségével, felkészülten-, megfontoltan-, okosan tudnák használni ezeket. Anélkül kapják meg ezeket, hogy tudnák, hogyan kell helyesen reagálni, ha esetleg rosszindulatú-, bántó-, zavarbaejtő, esetleg megfélelemlítő, vagy más negatív tartalmú üzeneteket kapnának. Hogyan lehetséges ez?! Egyszerűen érthetetlen! Talán nincs idő ezzel foglalkozni, vagy szülőként azt gondoljuk, nem tudunk megfelelő segítséget nyújtani kamaszunk számára. Ezzel a könyvvel azt reméljük, hatékony segítséget tudunk nyújtani a kamaszoknak,  aminek birtokában képesek lesznek megfelelően reagálni a rossz indulatú támadásokra, miközben pedig igyekszünk terjeszteni az "online kedvesség" minél szélesebb körű jelenlétét. Ezt a könyvet, valószínűleg érdemes azelőtt a gyerek kezébe adni, mielőtt megkapja a várva várt új eszközt."

Nagyon örülök ennek a könyvnek! Azt gondolom, nagyon fontos hiányt tölt be, ha tényleg praktikus segítséget ad a kamaszoknak. (Már meg is rendeltem, szívesen írok majd róla. Remélem érdemes lesz!) A téma nagyon időszerű, mert azt olvasom, hogy az online zaklatások száma egyre csak emelkedik. Ennek kapcsán mondjuk elgondolkodtam, nem lehet-e, hogy inkább csak arról van szó, hogy mivel sokat beszélünk róla, ezért egyre több gyerek/szülő jelzi, ha ilyet tapasztal.

Nem tudom van-e esély, hogy ez a könyv hamarosan megjelenjen nálunk is, mindenesetre addig amíg ez vagy valami hasonló "kézikönyv" nem készül a magyar kamaszok számára, addig nagyon ajánlom a www.megfelemlites.hu oldalt, ahol rengeteg hasznos információt lehet találni a témával kapcsolatban. A "Tippek"-re kattintva, diákoknak-, tanároknak-, szülőknek egyaránt részletes segítséget adnak, hogy a különböző helyzetekben hogyan kell reagálni, mit lehet tenni. Nekem nagyon tetszik, szerintem nagyon jól használható. Ráadásul ilyennel korábban egyáltalán nem találkoztam.

Nos, egyenlőre nem tudom milyen lesz az említett könyv, ami tehát elsősorban kamaszoknak íródott...  mindenesetre olvasgatva kedvenc online újságomat, találtam egy cikket, ami viszont egyértelműen nekünk szülőknek szól, és - hogy úgy mondjam - nem is túl finoman próbálja helyre tenni az online gyereknevelésben "eltévelyedett" szülőket. Nekem - bevallom - nagyon tetszik. :-) Én is azt gondolom ugyanis, bár nagyon nehéz kontrolálni, hogy mi történik a virtuális térben a gyerekünkkel, de a felelősség - végső soron - mégis csak a miénk, szülőké. Az, hogy mikor, milyen eszköz, milyen hozzáféréssel, vagy lehetőségekkel kerül gyermekünk kezébe, arról mégis csak mi döntünk.

Ezt a cikket azonban, csak a következő bejegyzésben teszem ki, mert nem szeretném, ha - ahogy kedves barátnőm mondta nem olyan régen - túl hosszú lenne és már senkinek nem lenne kedve elolvasni...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése